Тази година украинските фермери очакват да съберат 69 милиона тона зърнени

...
Тази година украинските фермери очакват да съберат 69 милиона тона зърнени
Коментари Харесай

Украйна изнася над 50 млн. тона зърно по алтернативни маршрути

Тази година украинските фермери чакат да съберат 69 милиона тона зърнени и маслодайни култури, тъй че експортният капацитет на Украйна може да надвиши 50 милиона тона.

Заместник-председателят на Украинския поземлен съвет, Денис Марчук, приказва за това в ефира на украинското радио, оповестява " Укринформ ".

" До през вчерашния ден Дунав беше основен различен път за нас, само че пристанището " Рени " също беше атакувано. Съответно това основава в допълнение напрежение с износа на зърно в тази посока. Но след Черноморската самодейност дребните речни пристанища са посока, която ни дава опция евентуално да изнасяме зърно всеки месец. Днес това количество е 2,5 милиона тона и има капацитет да нарасне с още един милион. Освен това нашите сухопътни направления са железопътните линии и пътища. Но има компликации, свързани с обсада на украинския импорт до пет от източноевропейските страни, което понижи транспортния поток в тази посока. Например, преди възбраната за импорт

украинските железници можеха да транспортират над 1 милион тона на месец, а по шосе 600 000-700 000 тона/месец.

След тази възбрана железниците можеха да транспортират към 600 000 тона, а колите - в границите на 200 000 тона, т.е. това са доста ниски индикатори “, сподели Марчук.

Според него през днешния ден е значимо в процеса на договаряния с Европейската комисия да се упорства оповестените забрани да бъдат анулирани.

„ Миналата година компликациите бяха по-големи. Половин година нямахме експорт, а имахме доста огромно количество преходни останки. Те бяха над 20 млн. тона. Във всички тези условия трябваше бързо да търсим други възможности. Работата стартира едвам през август, когато проработи Черноморската самодейност. Когато нямате опция да преместите продуктите си, откакто сте построили толкоз огромен брой хранилища, не знаете какво да вършиме с тях.

Второ, това са огромни вложения, които през днешния ден би трябвало да намерят вложители.

В изискванията на война те не са толкоз лесни за намиране, защото понякога има съветски обстрели и в западната част на нашата страна “, сподели заместник-председателят на Украинския поземлен съвет.

Според него врагът съзнателно удря селскостопанската инфраструктура. „ Русия схваща, че украинското зърно е едно от основните посоки на евентуалния експорт на Украйна, което носи пари, и те в действителност желаят да го унищожат. Всъщност през днешния ден, като блокират Черно море, те изкуствено покачват цената на зърно в света, с цел да предложат по-късно своето зърно на бедните страни и то на високи цени “, добави той.

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР